Room for rent

De Wallen naar Noord

Het water is, hoe makkelijk het oversteken ook is, een scheiding tussen Amsterdam centrum en -Noord. Het noorden waar zoveel aan wordt gewerkt om het te laten slagen bij het publiek: het mist iets wat het centrum niet heeft. Het centrum wordt naar Noord gehaald, maar is er ook een grens. Deze kwestie kaart ik (derdejaars studente Docent Beeldende Kunst en Vormgeving) in mijn project 'Room for rent, de Wallen naar Noord' aan, met als doel bewoners en bezoekers van Amsterdam Noord na te laten denken over het (uiteindelijke) karakter van Noord.

De omgeving

Onlangs waren mijn posters in Amsterdam Noord te zien waarop stond: Room For Rent, Leegstaand pand in Amsterdam Noord huren? Mail naar onderstaand adres. De poster is zo vormgegeven dat het, voor degenen die goed naar de poster kijkt, lijkt of de Wallen uit het centrum, nu ook in Amsterdam Noord komt en de leegstaande panden in Noord hiervoor te huur zijn. Het is niet mijn doel geweest mensen kwaad te maken, maar een bewustwording te creëren. Via het mailadres hoopte ik dat bewoners zouden reageren zodat ik het gesprek met hen aan kon gaan. De reacties die ik kreeg waren naast de vraag of het pand ook als woning gehuurd kon worden en het weghalen van de posters zelf. Het project is mijn uitwerking van het vak Kunst en Omgeving aan de Breitner Academie.

De totstandkoming en het resultaat

Bij het maken van een collage werd gebruikgemaakt van uitgeknipte stukjes papier die ergens werden opgeplakt en samen een nieuw geheel vormen. In principe wordt er nu ook gebruik gemaakt van een collage techniek in Amsterdam Noord: goede onderdelen worden ‘gekopieerd’ uit het centrum en worden in Amsterdam Noord opgeplakt. Stel dat je de Wallen ook in de collage Noord zou plakken? Het zou een nieuw begin voor leegstaande panden betekenen, maar zouden de bewoners het zien als een goede zet? Er verscheen een artikel over mijn project op Dichtbij.nl

Jente Merkus
Uitvoerdatum: mei - juni 2016
Locatie: Amsterdam Noord

Delen