Urban Folley

Een mentaal toevluchtsoord

Ik raakte geïnspireerd door de opdrachtomschrijving. We waren op zoek naar een onbereikbare plek en in deze gedachtegang werd ik door een eiland wat ik tegenkwam in het Vliegenbos getrokken. Een plek die visueel dichtbij lijkt, maar toch onbereikbaar blijft voor de meeste voorbijgangers, tenzij je bereid bent nat te worden. Op dit eiland wilde ik een object plaatsen, een poëtische Urban Folley, een visueel en mentaal toevluchtsoord voor de voorbijgangers of voor de wandelaar die uitrust op een bankje.

De omgeving

Ik heb voor dit project samengewerkt met het beheer van het vliegenbos. Zij hebben het projectplan besproken en goedgekeurd. Ook hebben ze me geadviseerd over wie ik kan benaderen bij de invulling van het project. De uiteindelijke goedkeuring is langs verschillende projectleiders van Amsterdam Noord gegaan. Ook ben ik langs het materiaalbureau gegaan om de verschillende invullingen voor mijn object op het eiland te onderzoeken. Zij hebben mij geïnformeerd over de procedure van objecten plaatsen in de openbare ruimte en over het aanbod.

De totstandkoming en het resultaat

Wat ik fascinerend vond aan dit project in de samenwerking met stadsdeel Noord.Als buitenstaander duurt het lang voordat je in contact komt met de juiste persoon. Zodra je deze persoon dan te pakken hebt, is één ja-woord van hem of haar voldoende om het project te mogen uitvoeren. Dat voelde voor mij als een mooie tegenstelling tussen aan de ene kant de formaliteit van het proces van de gemeente en tegelijk hoe informeel dan vervolgens het akkoord kan zijn. Een mailtje met daarin “Het is oké” is genoeg om met een bootje naar een eiland te mogen varen om een bankje te plaatsen.

Teun de Boer
Uitvoerdatum: 15 maart 2016
Locatie: Vliegenbos

Delen