Bloemen

“Daar waar de bloemen wortelen voelt men zich thuis.
Geworteld werd als ‘video – drieluik’ in de Kraaipanstraat 23, 25 en 27 vertoond. Het werk bestond uit drie portretten van de bewoners uit deze huizen. Geen letterlijk portret, maar een vertaling naar een bloem in een pot. Bloemen zijn meer dan alleen decoratie, meer dan esthetische objecten. Bloemen staan symbool voor een definitief verblijf en zijn een teken voor het investeren in de buurt. Vroeger gebeurde hier zo veel dat weinig bewoners bleven; maar nu heeft de buurt een weg met meer stabiliteit gevonden en zijn de bloemen geworteld.

De totstandkoming en het resultaat

Ons project begon met een onderzoek in de buurt. In de Kraaipanstraat liepen viel het ons op dat er voor veel ramen en stoepen plantjes en bloemen stonden. Dit deed ons denken aan een uitspraak van Wandschappen, een designcollectief uit Rotterdam: "De planten in de buurt zijn voor ons een teken van een definitief verblijf." Dit vonden wij ontzettend goed bij onze impressies passen. We besloten om dit concept te verbeelden in bloemportretten in de ramen van verschillende bewoners. Via brieven kregen we contact met veel bewoners, waaruit wij de bewoners van Kraaipanstraat 23, 25 en 27.

Het lastigste was voornamelijk de enorme tijdsdruk waarin we vervolgens moesten produceren. We moesten in razend tempo afspraken en het werk voor de verschillende locaties doorontwikkelen. Ondanks de tijdsdruk hebben we wel een werk neergezet dat voor ons het concept sterk verbeeld. We zijn trots op ons werk en op de samenwerking met de bewoners.

Door: Lisa Vos, Kari- Ann Souwer en Feben Demoz

Delen