Open huis

Een aantal bewoners van de Kraaipanstraat hebben hun huis opengesteld voor dit project. Iedere avond ontving een andere bewoner gasten. De tijd die met elkaar werd doorgebracht was te zien via live-beeld op een tv scherm die in het raam stond. De afstand tussen binnen en buiten, vreemd en bekend werd hierdoor kleiner gemaakt.

De totstandkoming en het resultaat

We hebben het thema "The Stranger Next Door" vrij letterlijk genomen door tijdens de uitvoering interactie met de voor ons onbekende buurt te hebben. Mensen beter leren kennen gaat voor ons gepaard met gastvrijheid en daaruit voortvloeiend samen eten. Dit is ons uitgangspunt geworden en met deze achterliggende gedachte zijn we het contact gaan leggen met de bewoners.

De video- kunstroute duurde drie avonden en elke avond hebben we in een ander huis in de Kraaipanstraat doorgebracht. Hierdoor was elke avond anders. De verschillende avonden werden een eenheid doordat de vorm van ons werk vaststond, met het live-beeld scherm in het raam van de desbetreffende familie en de stoelen ervoor.

De eerste avond stond bij de familie waar wij op visite waren, het samen eten centraal en het uitdelen van het eten aan de wandelaars. Hierdoor ontstond er interactie naar buiten toe. De tweede avond kregen we een mooi beeld hoe het gezin met elkaar leeft en omgaat. Het was een intiem inkijkje in hun dagelijks leven.

De laatste avond monde uit in een open huis. Bezoekers die eerst naar het livebeeld buiten hadden gekeken konden daarna naar binnen en schoven bij ons aan. Met eten en drinken ontstond een wervelende groep van mensen, verhalen, gesprekken en gelach. Het inkijkje achter het glas werd doorbroken en maakte plaats voor directe interactie.

We hebben uiteenlopende reacties gehad op ons werk. Sommige mensen liepen blozend door. Andere bleven langer kijken en werden uiteindelijk zelfs onderdeel van het werk door naar binnen te gaan. Van deze mensen zijn veel positieve reacties gekregen. Ook al voelden sommigen zich aan het begin van de avond nog een beetje ongemakkelijk, naar verloop van tijd verviel dit ongemak en viel de camera niet eens meer op. Al met al was het voor ons zeker een geslaagd project omdat barrières doorbroken werden en nieuwe relaties zijn ontstaan die wellicht langdurig zullen zijn. Door zo'n nauwe samenwerking met de buurt zijn wij geen vreemden meer en zelfs meer dan bekenden geworden.

Door: Marlous Huffermann, Chulinya Remmelzwaal, Yara de Graaf en Jiska Hansen

Delen