'Vliegen krengen'

Het videowerk is te zien in het oude schoolgebouw aan het einde van de Kraaipanstraat. Opvallend aan de façade zijn vijf smalle hoge ramen. Op de buitenste twee ramen verschijnen steeds een aantal teksten, korte zinnen zoals: "vliegen krengen" of "scootmobielen zijn echt een ding". Door de drie middelste ramen kun je naar binnen kijken, op de achterwand van de ruimte is een videoprojectie te zien. In de video worden beelden van vogels uit de Transvaalbuurt afgewisseld met beelden uit de buurt zelf en de mensen die daar wonen. De beelden zijn gelaagd: ze overlappen en spiegelen zichzelf.

De totstandkoming en het resultaat

"Wij wilden met dit werk graag grenzen vervagen. Dit hebben we bereikt door samen te werken aan een kunstproject om de bewoners zo een kans te geven iets van zichzelf te laten zien aan hun medebewoners."

De bewoners namen ons door middel van een videocamera mee door de Transvaalbuurt. Zij lieten ons zien wat zij belangrijk vonden aan de buurt of dingen die hen opvielen aan de buurt.

Het werk heeft de titel "Vreemde Vogels," omdat vogels een terugkerend thema was binnen de opnames en binnen de montage. Vogels waren een onverwachte gezamenlijke interesse. In het eindwerk willen de makers een geroezemoes creëren die geassocieerd kan worden met een psychose. Wij zijn als kunstenaars soms "vreemde vogels" voor de buitenwereld, net als de bewoners van de Kraaipanoase. Zij zijn soms letterlijk de vreemde vogels zijn voor de andere buurtbewoners. Uit gesprekken met bewoners kwam naar voren dat zij weinig af wisten van de medebewoners uit de Kraaipanoase. Met dit werk willen wij meer eenheid creëren binnen de Transvaalbuurt, en iedereen een kijkje geven in de leefwereld van de makers.

We hebben het werk tentoongesteld in het buurtcentrum van de Transvaalbuurt. Deze plek heeft voor ons een symbolische waarde, omdat dit de plek is waar de buurt samenkomt. Vanuit de straat kon je in de verte ons videowerk al door de ruiten zien. Op de ramen waren gesprekken geprojecteerd die we hadden gevoerd met de bewoners tijdens de opnames. Ons werk bevatte meerdere lagen, een binnenwereld en een buitenwereld.

Door: Denise van der Zwaal, Dewy Venerius, Joy Overweg en Linde Goede i.s.m. de bewoners van de Kraaipanoase (organisatie die zich inzet voor mensen met een verhoogde kans op psychose).

Delen