Themaweek: #reddewereldin5dagen

Mei 2021. In deze onzekere en verontrustende tijd, waar pandemie, klimaat, ongelijkheid en onderlinge tegenstellingen vechten om aandacht en de media ons overspoelt met een stortvloed aan onheilspellende berichten, kan je het gevoel krijgen dat het einde der tijden is aangebroken. Maar is het zo hopeloos dat we bij de pakken neer moeten gaan zitten en maar zien waar het schip strandt?  Of zijn er lichtpuntjes te vinden, manieren om wél wat te doen?   En zijn we daar niet allemaal heel erg aan toe?

In de themaweek (17 mei-21 mei) gingen alle studenten van de Breitner onder begeleiding van kunstenaars vol goede moed aan de slag en ontdekten ze waar ze als jonge makers wél het verschil konden maken. Wat kan kunst betekenen voor de wereld? Wat gaat er mis in onze eigen omgeving en wat zetten we hier tegenover? En is dat geen druppel op de gloeiende plaat? We verkenden de mogelijkheden en begonnen. Gewoon, met de eerste stap. 

Red de wereld in vijf dagen, een goed begin is het halve werk.  
Verbinding was een belangrijk element in de week. Tussen de studenten, de andere klassen en jaarlagen maar ook de verbinding met de academie en onze omgeving. In deze COVID-19 tijd is dit een uitdaging. Grote groepen konden niet bijeenkomen en er zijn veel beperkingen. Toch wilden we in deze week zoveel mogelijk offline werken en lag de focus op maken en doen. Bijvoorbeeld bemoedigende posters en protest pamfletten zeefdrukken, een song schrijven, een tijdelijk monument voor de openbare ruimte maken of een podcast opnemen. Hieronder volgt een kort overzicht van de projecten  

1. Escape Now!
Maak een tijdreiscapsule. Kunst is bij uitstek een manier om aan de dagelijkse wereld te ontsnappen. We gaan experimenten uitvoeren waardoor je je in een andere tijd kunt wanen. Om onszelf te troosten of juist moed te geven, om vol te houden en plezier te hebben.

2. Red de wereld in 5 dagen krant 
Er wordt een krant gemaakt met een verslag van de week, prikkelende beelden, kritische stukjes en interviews met idealisten. Een krant met goed nieuws en aandacht voor bijzondere initiatieven.

3. Protest pamfletten, dwarse druksels en bemoedigende posters
Bij het Grafisch Werkcentrum Amsterdam ontwerpen en drukken de studenten posters, T-shirts en pamfletten en zoeken ze naar manieren om hun drukwerk te verspreiden. De T-shirts worden geleverd door Kringloopwinkel de Locatie en zijn tijdens de bijeenkomst op vrijdag te koop. 

4. Red de wereld radio (podcast)
Onder begeleiding van Selby Gildemacher alias DJ Fer AF Drijver van Radio Amsterdam Noord gaan studenten de straat op om mensen te spreken en te vragen naar hun visie op de wereld, naar goede daden en hoe ze proberen een goed leven te leiden.

5. Blinde Muur 
Studenten maken een wandschildering in de openbare ruimte waarmee zede voorbijgangers willen motiveren, inspireren of laten nadenken over hoe de wereld ervoor staat.

6.Protest song en clip
Schrijf een protestlied, een hoopvolle track of een ode aan een wereldverbeteraar. De liedjes worden opgenomen in de studio onder begeleiding van Benjamin Fro, zelf een geëngageerde muzikant en rapper.Bij twee protestliederen wordt een low budget clip opnomen. De kostuums worden gemaakt van afvalmateriaal. 

7. Kunstwerk(en) in de buurt
Op het terrein en in de werkplaatsen van buurtwerkplaats Noorderhof maken de studenten kunst met gerecycled materiaal voor de buurt /de openbare ruimte.

8. Eco Missie Milieu
Studenten schrijven gedichten op spandoeken met als thema de klimaatcrisis. Draag je ze, leg je ze als doodskleed neer, is het een protest-doek in de eerste rij van een demonstratie? Hangen ze in de bomen of ergens anders?

9. Red de wereld in 5 daden
Voor iedereen! Bedenk speldenprikjes, kleine acties, kunstzinnige goede daden en voer die uit in je eigen omgeving of de omgeving van de academie. Dus lees je eenzamen buurman voor door de brievenbus, verkoop je eigen kunst voor het goede doel of kook voor een dakloze. De resultaten worden verzameld in een padlet en worden later hier gedeeld. 

10. Eindpresentatie van de projecten in de Tolhuistuin op vrijdag 21 mei.

 

Delen