Themaweek filmeducatie: Fluid Fragments
Januari 2020. In deze themaweek met als thema Filmeducatie stond de veranderlijkheid en complexiteit van de persoonlijke identiteit centraal. In co-creatie met de professionele (film)makers Sam Yazdanpanna, Kevin Osepa, Manju Reijmer, Bouba Dola en Eva Zanen, werkten alle 144 bachelor studenten van de Breitner Academie in deze week, in groepjes, aan hun eigen film. Het resultaat werd op vrijdag 31 januari 2020 gepresenteerd in Eye in het bijzijn van de kunstenaars/filmmakers. Zij beoordeelden zowel het proces als het eindproduct van de studenten.
"Wij leven in een snelle wereld door de opkomst van technische innovatie en opkomst van internet en sociale media. Globalisering heeft gezorgd dat ons identiteit vloeibaar is geworden." (Sam Yazdanpanna)
Programma
De week werd afgestrapt met een bezoek aan de tentoonstelling/installatie GD THYSELF: Spirit Strategy on Raising Free Black Children en een masterclass van Jenn Nkiru op het International Film Festival Rotterdam. Aansluitend gingen de studenten zelf aan de slag in de maak-week. Aan de hand van verschillende genres als animatie, fictie, docu of bijvoorbeeld video-kunst werkten de studenten samen met de makers aan hun eigen film. Studenten van alle jaarlagen werkten met elkaar samen en leerden zo van de kunstenaar/filmer/cineast en van elkaar. De kunstenaar/filmmaker was enkele uren per dag aanwezig om de groepjes studenten te coachen. Op maandag startten de groepjes met carrousel-lessen en scenario schrijven. Op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend was er een lezing of een workshop van een kunstenaar en in de middag werd er gewerkt aan de films.
Filmeducatie vast onderdeel kunsteducatie
Tijdens deze week ontwikkelden studenten van de Breitner Academie competenties op het gebied van filmeducatie als onderdeel van beeldende kunsteducatie. In het verlengde van deze themaweek zullen het Netwerk Filmeducatie en de Breitner Academie een keuzevak over filmeducatie ontwikkelen dat voortborduurt op de themaweek. De Breitner Academie ziet filmeducatie als een onderdeel van beeldeducatie en wil in samenwerking met Eye werken aan een leerlijn die aansluit bij de reeds bestaande 4D- leerlijn in de bachelor beeldende kunst en vormgeving.
De themaweek is onderdeel van het Artist in Residence-programma van de AHK en wordt georganiseerd in samenwerking met het Netwerk Filmeducatie, IFFR en EYE.