Themaweek: No need to put me in CC, I’m already in it

Oktober 2021. Dit jaar is er gekozen voor een onderwerp waar niemand om heen kan. Enorme hittegolven, heftige overstromingen, uitstervende dier- en plantensoorten, smeltende gletsjers, uit elkaar brekende bergen. De klimaatcrisis, voor een groot aantal mensen klinkt het (nog) ver weg maar dat is het niet. Het is hier!! Het is nu!!

Tijdens de themaweek van dit jaar gaan studenten van de Breitner Academie onder begeleiding van beeldend kunstenaars, ontwerpers, ecologen en filosofen aan het werk op verschillende locaties in en rondom Amsterdam. Ze onderzoeken waar en hoe de gevolgen van klimaatverandering lokaal zichtbaar, hoorbaar, proefbaar, ruikbaar, voelbaar zijn. Alle resultaten worden samen gepresenteerd en maken een artistiek onderdeel uit van de 'Climate Crisis' discussie. De begeleiders benaderen klimaatverandering vanuit verschillende expertises en disciplines. Met dank aan Maarten Brinkman, Helmut Dick, Ruben Jacobs, Guerilla Kitchen Amsterdam, Let Death Dance Again en Juli Sikorska.

No need to put me in CC, I’m already in it—and so are you!

 

Guerilla Kitchen Amsterdam – workshop over voedselverspilling

Met het voedsel dat momenteel in Europa wordt verspild, zouden 200 miljoen mensen kunnen worden gevoed. Hoe gek is dat? Een workshop om te laten zien dat verandering mogelijk is, en hoe je dat kunt doen.

Het is overweldigend om over na te denken - zowel op het niveau van de voedingsindustrie als binnen één huishouden. Distributiebedrijven, winkels en supermarkten gooien perfect eetbaar voedsel in de prullenbak om strikt commerciële redenen, en slechts een klein deel ervan wordt hergebruikt of opnieuw gedistribueerd. En dat is nog afgezien van de 25% voedselverspilling in huishoudens. In deze workshop willen we laten zien dat producten die voor bedrijven als afval worden beschouwd, in plaats daarvan gratis maaltijden kunnen worden voor iedereen die dat wil.

Hoe krijg je toegang tot dit voedsel? Hoe bouw je een netwerk en een systeem om te voorkomen dat het in de prullenbak belandt? In deze workshop laten we zien hoe Guerilla Kitchen wekelijks werkt om voedselverspilling te herverdelen en een gemeenschap op te bouwen. Deze workshop is gericht op doen, dus naast het leren kennen van wat achtergrondinformatie, zullen studenten uit de eerste hand ervaren hoe je een afvalvrije voedselmarkt opbouwt en runt. Het ideale doel van de workshop is dat deze acties reproduceerbaar zijn en overal ter wereld kunnen worden uitgevoerd.


Guerilla Kitchen is een vrijwilligersinitiatief dat in 2014 werd opgericht. Het begon als een groepje dumpster-divers, en nu is het een breder netwerk van ondersteuning. Guerilla Kitchen verzamelt elke week voedselafval en verdeelt het onder 100+ gezinnen in Amsterdam - gratis, of op donatie (het gaat naar vluchtelingen/grassroots initiatieven/andere goede doelen). Guerilla Kitchen staat bij de vuilnisbak en creëert een alternatief pad voor verspilde producten.

 

Delen