Themaweek: Symbioceen

Januari 2023. Hoe komen we van het Antropoceen naar het Symbioceen? Van belastend naar verrijkend, van het kortetermijndenken naar het langetermijndenken, van Ik naar Wij, van ego naar eco? Welke nieuwe woorden, nieuwe beelden en nieuwe werkwijzen kunnen ons daarbij helpen? En hoe doen we dat zo dat we de onbenutte kansen zichtbaar maken en hoop en durf creëren?

Tijdens deze themaweek, waaraan alle studenten van de Breitner Academie meewerken, staan deze vragen centraal.

Vijf kunstenaars, werkzaam in dit werkveld, zijn uitgenodigd om de studenten te begeleiden bij hun onderzoek. Dit zijn: Yuchen Li & Aldo Ramos, Teresa Borasino, Helmut Dick, Leon van Opstal en Theun Karelse. Omdat kunstenaars bij uitstek ons perspectief kunnen verschuiven, want zij zijn onze belangrijkste verhalenvertellers, kunnen zij ons misschien helpen om de omslag te maken naar het Symbioceen, naar een wereld waarin mens en natuur elkaar - weer - versterken.

Elke kunstenaar werkt met een groep van ca. 25 studenten van de Breitner aan een vooraf geformuleerde opgave. Wat zijn de aandachtsvelden die aan bod komen in onze zoektocht naar het Symbioceen? We noemen er enkele: Verbinden. Aarde-kennis. Biodiversiteit. Rechten voor natuur. Andere volkeren. Wij zijn natuur. Houden van de aarde. De focuspunten van de vijf kunstenaars komen in de titels van de opgaven goed tot uitdrukking: ‘Art as reciprocity’, ‘Antropho-no-seen’, ‘Elementary’, ‘Kinetisch project’ en ‘Mytische wezens’.

Studiejaar '22-'23, januari 2023. 
Artist in Residence: Landschapskunstenaar Bruno Doedens

Delen