Me and The Tourist

Onder leiding van beeldend kunstenaar, fotograaf en schrijver Jan Hoek trokken studenten van de Breitner Academie de stad in om de verhouding tussen de Amsterdammer en de toerist te onderzoeken en vast te leggen. Een week lang onderzochten de studenten hun persoonlijke relatie met de toerist en hoe dat hun leven en de stad verrijkt.

▲ Tourists eating Drop door Wies Brand, Cathelijne Debets, Melvin van Huet Lindeman, Mariska van Hall

► Truc tegen rolkoffergeweld door Linsey Knibbeler en Angel Lohr

► Mad Mass door Jula Gerssen, Kawita Kumar en Coco Bink

In Amsterdam zijn inmiddels zo veel toeristen dat de inwoners ze als een anonieme plaag zijn gaan zien. Ze lijken te zijn vergeten dat het om unieke mensen gaat die allemaal om hun eigen redenen de stad bezoeken. In het project Me and the Tourist onderzochten de studenten van de Breitner Academie met Jan Hoek de vooroordelen over toeristen, en zochten ze naar manieren om deze stereotypen te kunnen omkeren, buigen, bevestigen of uitdiepen. Het project maakte deel uit van de themaweek van de academie, die in het teken stond van diversiteit.

De opdracht was om toeristen op nieuwe manieren te portretteren door middel van fotografie, video, tekening of performance. Aan het eind van de week presenteerden de studenten hun resultaten in de academie. De beste werken worden in februari 2018 geëxposeerd in Q-Factory Hotel Amsterdam en vier andere hotels in onze hoofdstad. De toeristen die in deze hotels verblijven, krijgen op die manier te zien hoe er tegen hen aan gekeken wordt.

▲ Female Alone door Janne Igbuwe

◄ The Tattourist door Iris Smit en Veerle Baardse
◄ Transcendent Tourism door Imre Jansen en Annemijn Leguijt
◄ The Ultimate Tourist Portrait door Thaiz Torrez en Ilse Kok

Delen