Naar inhoud
 

Open dag zaterdag 5 februari

Meld je nu aan

 

Intake gesprekken 15 december

Onderwijsbevoegdheid voor beeldend kunstenaars in twee jaar

De deeltijd opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving met verkort programma is bedoeld voor afgestudeerden van een kunstacademie (bachelor beeldende kunsten, design, film). Omdat je je artistieke competenties reeds elders hebben ontwikkeld krijg je volledige vrijstelling voor de beeldende vakken. Zodoende kun je de opleiding voor het behalen van een eerstegraads lesbevoegdheid in twee jaar halen; het zogenaamde 'verkorte' traject. In dit tweejarige deeltijd programma behaal je je eerstegraads lesbevoegdheid en daarna ben je startbekwaam om les te geven in het volledige kunsteducatieve werkveld: het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en educatieve afdelingen van musea of culturele instellingen.

Het programma richt zich enerzijds op het verbreden en verdiepen van theoretische kennis over kunst, cultuur en educatie. Anderzijds wordt uitgebreid aandacht besteed aan praktische vaardigheden tijdens de hoor- en werkcolleges vakdidactiek en onderwijskunde. Alle voor de praktijk noodzakelijke didactische- en onderzoeksvaardigheden komen aan bod. De aangeboden vakken zijn cultuurgeschiedenis, culturele kunstzinnige vorming, kunst algemeen, onderwijskunde, onderzoeksvaardigheden, vakdidactiek en werkplekleren (stage). Tijdens je studie word je vanuit de Academie begeleid door een stagecoach en studieloopbaanbegeleider. 

Werkend leren

De lessen vinden plaats op woensdagavond en vrijdag (hele dag). Onderdeel van je studie is je werk van ca. 1,5 dag per week in een organisatie waar je betrokken bent bij kunsteducatie, het liefst in het (voortgezet) onderwijs. In die lespraktijk voer je studieopdrachten uit; daarnaast ben je bezig met zelfstudie of groepsopdrachten. De opleiding vraagt om een zelfstandige werkhouding, effectief agendabeheer en veel inzet.

Diploma

De opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Dat betekent dat je na afronding van de opleiding een wettelijk geaccrediteerd diploma en de titel Bachelor of Education (BEd) ontvangt met lesbevoegdheid voor het eerste- en tweedegraads werkveld.

Opleidingsgegevens
Studielast240 EC (vrijstelling beeldend 120 EC, vrijstelling hbo competenties 48 EC)
Studieduur2 jaar, deeltijd
Lestijden (excl. zelfstudie en SLB)woe 18.45-22.00 uur en vrij 09.00-17.00uur
VoertaalNederlands
CROHO-code39100 (B Docent beeldende kunst en vormgeving)
GraadBachelor of Education (BEd)
Delen
 

Open dag zaterdag 5 februari

Meld je nu aan

 

Intake gesprekken 15 december