Naar inhoud
 

Open avond dinsdag 7 mei 2024

klik hier

 

Veelgestelde vragen over de deeltijdopleiding

bekijk hier

Onderwijsbevoegdheid voor beeldend kunstenaars

De deeltijd opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving met verkort programma is bedoeld voor afgestudeerden van een kunstacademie (bachelor beeldende kunsten, design, film) of hbo afgestudeerden die aan kunnen tonen dat ze een gelijkwaardige beeldende ontwikkeling hebben doorgemaakt. In dat laatste geval wordt er een portfolio gevraagd en wordt je beeldend werk beoordeeld.
Omdat je je artistieke competenties reeds elders hebt ontwikkeld krijg je volledige vrijstelling voor de beeldende vakken. Zodoende kun je de opleiding voor het behalen van een eerstegraads lesbevoegdheid in twee jaar halen; het zogenaamde 'verkorte' traject. In dit tweejarige deeltijd programma behaal je je eerstegraads lesbevoegdheid en daarna ben je startbekwaam om les te geven in het volledige kunsteducatieve werkveld: het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en educatieve afdelingen van musea of culturele instellingen.

 

Verkort programma in deeltijd

Het programma richt zich enerzijds op het verbreden en verdiepen van theoretische kennis over kunst, cultuur en educatie. Anderzijds wordt uitgebreid aandacht besteed aan praktische vaardigheden tijdens de hoor- en werkcolleges vakdidactiek en onderwijskunde. Alle voor de praktijk noodzakelijke didactische- en onderzoeksvaardigheden komen aan bod. De aangeboden vakken zijn cultuurgeschiedenis, culturele kunstzinnige vorming, kunst algemeen, onderwijskunde, onderzoeksvaardigheden, vakdidactiek en werkplekleren (stage). Tijdens je studie word je vanuit de Academie begeleid door een stagecoach en studieloopbaanbegeleider. 

Werkend leren

De lessen vinden plaats op woensdagavond en vrijdag (hele dag). Onderdeel van je studie is je werk van ca. 1,5 dag per week in een organisatie waar je betrokken bent bij kunsteducatie, het liefst in het (voortgezet) onderwijs. In die lespraktijk voer je studieopdrachten uit; daarnaast ben je bezig met zelfstudie of groepsopdrachten. De opleiding vraagt om een zelfstandige werkhouding, effectief agendabeheer en veel inzet.

Diploma

De opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Dat betekent dat je na afronding van de opleiding een wettelijk geaccrediteerd diploma en de titel Bachelor of Education (BEd) ontvangt met lesbevoegdheid voor het eerste- en tweedegraads werkveld.

Opleidingsgegevens
Studielast240 EC (vrijstelling beeldend 120 EC, vrijstelling hbo competenties 48 EC)
Studieduur2 jaar, deeltijd
Lestijden (excl. zelfstudie en SLB)woe 18.45-22.00 uur en vrij 09.00-17.00uur
VoertaalNederlands
CROHO-code39100 (B Docent beeldende kunst en vormgeving)
GraadBachelor of Education (BEd)

Studie in cijfers:

Ben je nieuwsgierig hoe (oud-)studenten de opleiding beoordelen? Wil je weten hoe onze opleiding het doet in vergelijking met het landelijk gemiddelde van deze studie? Een overzicht van de studie in cijfers vind je op 123studiewijzer.nl

Na je studie:

Meer informatie over de mogelijkheden na je studie, het beroepsperspectief en de mogelijkheid om verder te studeren vind je op onze pagina Na je studie.

Delen
 

Open avond dinsdag 7 mei 2024

klik hier

 

Veelgestelde vragen over de deeltijdopleiding

bekijk hier