Over de Breitner Academie

De Breitner Academie staat voor beeldende kunst en educatie. Wij zoeken verbinding en samenwerking. Wij brengen traditie en innovatie samen, wij verbinden introspectie met engagement, handwerk met nieuwe technologie, oud met nieuw, kunst met educatie. Kortom: wij leiden kunstdocenten op tot innovators. De Breitner Academie is de enige academie in Nederland die zich volledig focust op het opleiden van docenten beeldende kunst en vormgeving. Wij zijn een academie die verandering omarmt. Elk vakgebied zoekt verbinding met andere disciplines van de academie en met de buitenwereld. Zo ontstaan inspirerende dwarsverbanden.

George Hendrik Breitner
De Breitner Academie is vernoemd naar de Amsterdamse kunstenaar George Hendrik Breitner (1857¬1923). Breitner leefde in de periode dat de academie is opgericht (1881). Hij was zowel schilder als een early adopter op het gebied van fotografie en hield van de stad. Breitner zei daarover: “Amsterdam past bij mijn karakter; het is net zo impulsief en explosief als ik.” Hij bracht de vernieuwing van de stad en het alledaagse leven in beeld door te experimenteren met steeds weer nieuwere camera’s. Dit leidde tot nieuwe beelden en composities en het ontstaan van de snapshot.

Geschiedenis
De Breitner Academie is de oudste opleiding voor beeldend onderwijs in Nederland. De start vond plaats in 1881 in het Rijksmuseum als ‘Rijks Normaalschool voor Teekenonderwijs’. In 1973 werden de eerste- en tweedegraads lerarenopleidingen Tehatex van elkaar gescheiden; de laatste ging verder als ‘d’Witte Lelie’. Sinds 2002 vormen de eerste- en tweedegraads samen één eerstegraads opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (Bachelor of Fine Arts and Education) met een lesbevoegdheid voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Studenten Romy en Irenke nemen je mee op een korte toer door de Breitner Academie.

Amsterdam-Noord
De Breitner Academie is gevestigd in het voormalige Shell-laboratorium Grootlab op een prominente plek aan het IJ, vlakbij EYE, de A’DAM Toren, de Tolhuistuin en vele andere culturele organisaties. Amsterdam-Noord is sterk in ontwikkeling en biedt een levendige mix van grootstedelijkheid en een dorps karakter, van oude arbeiderswijken, historisch industrieel erfgoed en hippe architectuur. De multiculturele stad is steeds voelbaar. Met de pont (Buiksloterveer) is hartje Amsterdam in nog geen vijf minuten binnen handbereik.

De Breitner Academie
Het academiegebouw heeft werkplaatsen voor tekenen, schilderen, keramiek, hout, design, fotografie, kunststof, een mediatheek en een centraal gelegen atrium. In het gebouw zijn ook masteropleidingen van de Academie voor Theater en Dans gehuisvest, een café en een creatieve en technologische broedplaats (A-LAB). Het is een perfecte plek voor creativiteit, verdieping, engagement, reflectie en introspectie. Sinds 2018 heeft de academie een tweede locatie aan de Distelweg met ateliers. 

Delen