How do you look at it?

Maak kennis met de mensen van de Breitner Acamie. Studenten, docenten, medewerkers en alumni vertellen in 2022 over hun blik op de academie, hun werk en wat de academie voor ze betekent. De serie wordt, uiteraard, afgetrapt door onze directeur Rafael van Crimpen. 
De interviews zijn afgenomen door Marjolein van Damme, die zelf ook studeerde aan de Breitner Academie. Zij maakte ook de portretten. 

How do you look at it? | Rafael van Crimpen | Directeur

’Ik ben een dochter én een moeder van een kunstenaar, kunst zit in mijn bloed. Toen ik hier zeven jaar geleden als directeur begon, zat de Academie midden in een reorganisatie. Er moesten keuzes gemaakt worden en het is gelukt om de Breitner Academie sterker op de kaart te zetten. Mijn verlangen om iedere student de beste start te geven bij hun loopbaan als kunstdocent staat hierbij voorop.
Als Amsterdamse opleiding voelen we ons erg verbonden met de stad en werken we samen met de grote én kleinere culturele instellingen zoals bijvoorbeeld het Rijksmuseum, de Tolhuistuin, het Stedelijk en Foam. Daarnaast werken we samen met een groot aantal Amsterdamse scholen waar onze studenten leren om voor de klas te staan. Dit betekent zeker niet dat we ons alleen richten op Amsterdam, maar het is wel onze culturele basis.
Afgelopen jaar zijn we bekroond met het label ‘Top opleiding’ en daar zijn we heel erg trots op. Maar het betekent niet dat we achterover kunnen gaan leunen; ik blijf als directeur kijken naar wat de vraag is vanuit het werkveld van de kunsteducatie. Zo beginnen we dit jaar met een opleiding filmeducatie in samenwerking met het netwerk filmeducatie en de Filmacademie.
Ik ben er trots op dat we een opleiding zijn met een sterk team van docenten en dat we onze studenten zo goed mogelijk kunnen laten uitvliegen door de rijke samenwerkingen die we als opleidingsinstituut aangaan. Ieder jaar koop ik een afstudeerwerk van een student; in mijn kamer zijn een aantal werken te zien. Het herinnert me er iedere dag aan waar ik het allemaal voor doe.’ 

Delen