Breitner & ALF: een vruchtbare samenwerking


Springplank voor jong talent
Sinds 2015 biedt het Amsterdam Light Festival een stage en een podium aan jonge talentvolle studenten van de Breitner Academie. Het doel van de samenwerking is om de studenten in contact te brengen met lichtkunst en hen middels een intensief stageproject de kans te bieden een lichtkunstwerk te presenteren aan een groot publiek op het Amsterdam Light Festival.

Praktijk beste leerschool
Het is voor studenten een enorme kans om intensief kennis te maken met de ‘nieuwe’ discipline lichtkunst, zowel inhoudelijk, technisch als in relatie tot de stad. Ze leren zo licht als medium te gebruiken voor het realiseren van hun ideeën/concepten. Het doorlopen van een creatieproces van concept tot levensecht kunstwerk en het bewaken van een artistiek concept in dialoog met de opdrachtgever is spannend; de beste leerschool hiervoor is de praktijk. Daarnaast leren de studenten hoe ze zich moeten opstellen als opdrachtnemer bij een opdracht van een professionele culturele instelling en hoe ze zichzelf en hun kunstwerk kunnen presenteren naar de buitenwereld.​

ArtechLAB
Aldo Kroese van ArtechLAB Amsterdam begeleidt de studenten tijdens hun stage bij het Festival. ArtechLAB Amsterdam is onderdeel van de Breitner Academie en initieert, bevordert en onderzoekt samenwerkingen tussen kunst, wetenschap en technologie in het onderwijs, het bedrijfsleven en de maatschappij en brengt deze in kaart. 

Amsterdam Light Festival
Met de realisatie van meer dan 260 kunstwerken, 8 tentoonstellingen en meer dan 5 miljoen bezoekers sinds 2012 is Amsterdam Light Festival uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende lichtkunstfestivals. Naast de organisatie van het jaarlijkse festival en de ontwikkeling van haar internationaal reizende collectie zet de stichting zich het gehele jaar actief in om kennis en expertise te delen en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de kunstdiscipline. Bekijk de projecten per jaar via de linkjes hierboven.

Amsterdam Light Festival

Delen