10 Redenen om aan de Breitner Academie te studeren

De Breitner Academie verzorgt de bacheloropleiding Docent beeldende kunst en vormgeving. We bieden zowel een vierjarig voltijdprogramma als een verkort tweejarig programma in deeltijd aan.

Het voltijdprogramma is bedoeld voor studenten die recent eindexamen middelbare school hebben gedaan, het verkort programma is gericht op beeldend kunstenaars die een onderwijsbevoegdheid willen halen.

Bekijk het vierjarig voltijdprogramma en het verkorte tweejarig programma in deeltijd.

1. We houden van kunst

Bij de Breitner Academie houden we van kunst, maken we kunst en zijn we gedreven om anderen kunst te laten ervaren. Door kunst te maken, erover te vertellen, te schrijven of te onderwijzen. We nodigen je uit om jouw eigen kunst aan ons te komen laten zien.

2. Onze docenten zijn grote inspiratoren

De docenten die lesgeven aan de Academie hebben allemaal een eigen kunstpraktijk. Zij kunnen je als geen ander leren hoe je een verhaal of idee verbeeldt. Onze kunsthistorici nemen je mee naar de grote meesters en brengen je kennis bij van beeldende kunst en design uit diverse tijden en culturen. De onderwijskundigen en vakdidactici hebben een schat aan ervaring in het ontwerpen van educatieve programma’s, leertheorieën en het doen van onderzoek. Onze docent Michiel Koelink was genomineerd voor de prijs Docent van het Jaar van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

3. We reizen wat af

Als je aan een afgestudeerde van de Breitner Academie vraagt wat de hoogtepunten zijn geweest van de opleiding, dan staan onze studiereizen boven aan het lijstje. Je bezoekt onder andere de Biënnale van Venetië en reist naar Berlijn, Londen en Belgrado. Ook hebben we uitwisselingen en internationale samenwerkingsverbanden met Tel Aviv, New York, Italië en Australië.

4. We werken met de grote musea van Nederland

Het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en filmmuseum EYE liggen allemaal op korte afstand van de academie.  Een deel van ons onderwijsprogramma vindt plaats in deze musea.

5. We bieden vrijheid en stimuleren samenwerking

Artistieke ontwikkeling komt het best tot stand in een omgeving waarin ruimte en vrijheid ervaren wordt. Studenten van de academie vinden de artistieke vrijheid die ze krijgen van groot belang. Regelmatig wordt er in groepen gewerkt: dat past in ons didactisch concept van authentieke kunsteducatie. Door de verschillende achtergronden van studenten leer je ook veel van en met elkaar.

6. We hebben interdisciplinaire programma's

Wij maken deel uit van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, die nog drie andere docentenopleidingen heeft: muziek, dans en theater. Allemaal leiden zij op tot kunstvakdocent. In een gezamenlijk programma leer je de andere vakgebieden kennen en word je op een heel natuurlijke en inspirerende manier voorbereid op lesgeven in de interdisciplinaire schoolvakken CKV en Kunst Algemeen.

7. We verbinden kunst met wetenschap en techniek

In ons vernieuwende programma ArtechLab leer je wat techniek en kunst voor elkaar kunnen betekenen. Ben je een bèta die van kunst houdt? Dan hebben we heel wat in de aanbieding, bijvoorbeeld een opdracht van het Amsterdam Light Festival. 

8. Wij hebben Amsterdam!

We zitten midden in de culturele hoofdstad van ons land. De academie is sinds 2016 gehuisvest in een historisch pand tegenover het Centraal Station van Amsterdam. Je hoeft alleen maar even de pont over het IJ te nemen en je staat voor de deur van de Academie, naast filmmuseum EYE en de A’DAM Toren. In ons atelier aan de Distelweg hebben studenten hun eigen werkplek. 

9. We bestaan al sinds G.H. Breitner

Onze naamgever is George Hendrik Breitner (1857-1923). Hij leefde in de tijd dat de academie werd opgericht (1881). Hij was schilder en fotograaf en experimenteerde met steeds weer nieuwe camera’s. Hij bracht de stad Amsterdam op geheel eigen wijze in beeld: het alledaagse werd daardoor bijzonder. Van hem is de uitspraak: “Amsterdam past bij mijn karakter, het is net zo impulsief en explosief als ik”.

10. We zijn een unieke opleiding

De Breitner Academie is een zelfstandig instituut dat zich volledig richt op beeldende kunst en educatie. We zijn altijd op zoek naar studenten die de unieke combinatie hebben van artistiek talent en het vermogen om als docent anderen te inspireren voor de kunst.

Delen