It never rains in Streetview

Het begrip ‘mediated reality’ (of ook augmented reality, toegevoegde realiteit), omschrijft een in een rap tempo toenemend fenomeen. Virtuele lagen, digitaal verweven met de fysieke en sociale realiteit van onze omgeving, veranderen onze waarneming en het gebruik van publieke ruimtes. Het mobiel geworden internet bevordert deze ontwikkeling en schept nieuwe mogelijkheden. Naast websites helpen vooral apps bij de beeldvorming, oriëntatie of consumptie in een concrete omgeving. Hierbij speelt ‘mapping’, het digitale in beeld brengen in combinatie met het toevoegen van informatie, een centrale rol. 

Aanvullende werkelijkheden van openbare ruimtes
Bij de opdracht van 2019 voor het vak Kunst en omgeving in jaar 3 van de Breitner Academie, stond het onderzoeken van ‘virtuele lagen’ die betrekking hebben op de publieke ruimte, bedrijven of bewoners van Amsterdam Noord centraal. Hierbij kon het gaan om websites, apps, games of alle andere vormen van online representaties. Op basis van het onderzoek hebben de studenten een project bedacht. Hierbij is de hele bandbreedte, die de interactie tussen digitale en analoge realiteit biedt, gebruikt. Het werk kan dus volledig digitaal zijn, maar net zo goed ook volledig analoog. Belangrijk is dat er een concrete verbinding is ontstaan met mensen in Amsterdam Noord. De projecten zijn gedocumenteerd door fotograaf Thomas Lenden.

Werkplaats Molenwijk
De afsluitende tentoonstelling van het project vond plaats bij Werkplaats Molenwijk Framer Framed. Dit is een ruimte waarin kunst en cultuur geprogrammeerd wordt door en voor bewoners van de Molenwijk in Amsterdam Noord.

 

Lees hier het artikel van Sjors Roeters in De Groene Amsterdammer

 

 

Delen