Sabina de Bruijn

Sabina de Bruijn

Opleiding
Beeldende Vorming voltijd
Lichting
2014

Unfinished Business

Een terugkerend concept in mijn werk is dromen van een andere wereld. De wereld waar je als kind naartoe reisde. Kinderen bouwen hutten van verhuisdozen en oude lakens en hebben daarin een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Eenmaal volwassen bouwen we geen hutten meer, maar zijn we volop bezig sfeer in huis te creëren met (geur)kaarsen, sfeerlichten en kleuren. Ook een soort droomwereld eigenlijk, als vlucht uit het drukke leven. Daarom ben ik ook zo dol op J.K. Rowling. Met haar Harry Potterboeken schept zij zo’n beeldend en inspirerend universum dat ik al lezend alles om mij heen vergeet.

Ik voel nog altijd het kind in mij en schep graag totaal andere ruimtes binnen een ruimte. Een fijne plek om te vertoeven, een gedachtenlaboratorium waar je je fantasie op de loop kunt laten. Van materialen die worden weggegooid - resten hout, tabaksblikken, noppenfolie, karton, kerstverlichting - maak ik hele nieuwe werelden. Sfeer is daarbij voor mij een belangrijke leidraad. Daarnaast vind ik het boeiend om veel kunstdisciplines te combineren: film, fotografie, grafische vormgeving, schilderen, tekenen, geluid en installatie. Onlangs ontdekte ik de veelzijdigheid van glazuren met keramiek.

Het werk waar ik het meest trots op ben is een film die ik in mijn tweede studiejaar maakte. Maanden werk voor tien minuten film! Op groot scherm vertoond, met denderend geluid en trillende stoelen, een onvergetelijke en emotionele ervaring.

Mijn schilderijen tonen de perfectionist in mij, maar in mijn laatste studiejaar ontdekte ik juist het spannende van imperfectie. Het is heel interessant om iets onafgemaakt te laten, zodat iedereen zelf kan fantaseren hoe het eruit komt te zien.

Mijn studiereis naar Ranavik in Noorwegen was wat betreft een eyeopener. De cultuur daar is open, vrij en ongehaast en het idee om vanuit een omlijnd concept te werken ging er bij de leerlingen maar moeilijk in. Dat heeft iets in mij losgemaakt van ‘waarom ook niet’ en sindsdien werk ik met veel meer plezier aan mijn beeldend werk, dat los van de verwachtingen van anderen. De studiereizen van de academie hebben mij veel waardevols gebracht!

Mijn droom is vele reizen maken. Ierland, Finland, Egypte, Amerika, en nog veel meer. Plezier hebben in mijn werk. En ooit een mooi huis vlak bij het bos, met een ruimte waar ik lekker kan schilderen, zagen en schuren (en een hut kan bouwen!).

Terug naar lijst
Delen