Lucas Atteveld

Lucas Atteveld

In mijn werk houd ik me bezig met de directe leefomgeving van de mens en zijn behoeftes. Iemands huis, elke ochtend douchen, iets om wat in te bewaren, allemaal erg gevoelig voor de trends van het moment en van wat we in het verleden hebben geleerd.
In mijn werk verwijs ik regelmatig naar de moderniteit van de 20ste eeuw (modernisme, idealisme, functionalisme) en probeert deze zaken op intuïtieve en associatieve manier te bevragen, en onderzoek wat de dingen en ideeën uit die tijd nog waard zijn. Ik stel de kracht van de moderniteit (en moderne kunst) tegenover fragiliteit, twijfel en hercontextualisering. Een bijzettafeltje met een onhandig, doch intrigerend design, een douchecabine als esthetische luxe machine, stoffen kantoortegels als huiskamerkleed, zelfgeschilderde muren van een woning.
Door middel van enige humor en complexe vraagstukken bestudeer ik de moderne geschiedenis van spullen en functies, van massaproductie en de ‘doe-het-zelf-klus’. Ik probeer hybride objecten te maken, niet in futuristische zin, maar primitiever. Een bijzettafel op zijn kop wordt een zwembadingang, wasbak, prullenbak, vrieskast.
Materiaalkeuze en gebruik spelen een grote rol in mijn werk. Ik gebruik gevonden en gekochte voorwerpen maar maak ze ook zelf en ben daarbij zeer geïnteresseerd in de grens tussen het beheersen van een techniek en het net leren kennen ervan. Dat draagt bij aan de intuïtieve en onderzoekende aard van het werk.

een tamelijk aerodynamisch stuk onverzettelijkheid (gered van eerder)

Gips, staal, plexiglas, keramiek, boek, rubberdopjes.

Stage

Ik heb stage gelopen bij kunstenaar Zoro Feigl, waar ik vooral leerde over het creatief proces, experiment en intuïtie.

Terug naar lijst
Delen