Docenten Beeldend
Helmut Dick | Docent Atelier, Kunst & Omgeving
De sociale interactie met kunst is een van de belangrijkste aspecten van kunst. Als je kunst kan lezen of begrijpen, heb je een gesprek met de wereld. Kunst is in principe overal. De hele wereld om ons heen is vormgegeven, van de huizen waarin we wonen tot de straatstenen waarop we lopen. Bij het bekijken en beschouwen van kunst hebben we afgesproken om even de tijd te nemen om de boodschap te kunnen begrijpen. Dat kan zijn in een theaterstuk, maar ook in een schilderij, beeld of in een performance.
Als beeldend kunstenaar werd ik op de Rietveld Academie (Bachelor) en het Sandberg Instituut (Master) opgeleid. Verder deed ik werkperiode aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in het kader van de Prix de Rome 2003, en won de basisprijs. Ik werk met verschillende disciplines zoals video, fotografie, sculptuur, installaties, performances en projecten in de publieke ruimte. Mijn werk is te zien op exposities, filmfestivals en in de openbare ruimte binnen en buiten Nederland, en ik geef met enige regelmaat lezingen. Ik begeleid onder andere vierdejaarsstudenten in hun afstudeertraject en vind het fantastisch om een persoonlijke ontwikkeling van een student te mogen volgen. In de afgelopen jaren heb ik studenten voor het vak ‘Atelier’ op verschillende niveaus begeleid, inclusief het beeldend afstuderen. Daarnaast geef ik het vak 'Kunst en Omgeving', wat vooral om sociale interactie draait.
Wypke Jannette Walen | Docent 4D en Atelier, stagecoach, studieloopbaanbegeleider, docent Projecten
Lesgeven aan de Breitner Academie is een van de leukste banen die ik me kan wensen. Mijn eigen studentenbestaan startte bij de studie Geschiedenis aan de UvA. Op een goede dag schreef ik me daar uit en werd ik student bij de Breitner Academie. Aansluitend deed ik de Master of Fine Arts op het Sandberg Instituut. Even had ik het idee om documentairemaker te worden, en maakte “De groote stilte”. Dit is een film over een klooster in Amsterdam, waar de twee laatste monniken hun dagen vulden tot het klooster definitief zijn deuren sluit. Tegelijkertijd werkte ik als docent bij fotografiemuseum Foam. Ik begon er als de allereerste educatiemedewerker en ik heb er tien jaar lang alle tentoonstellingen uitgeplozen voor workshops en rondleidingen. Dit was voor mij een onofficiële masterclass fotografie. Ik kreeg steeds meer plezier in het opmerken van de wisselwerking tussen kijken en vertellen, tussen het gesprek met publiek en mijn eigen gedachten en tussen kijken naar andermans foto’s en mijn eigen wens om te maken. Op de Breitner Academie doe ik precies dit: enthousiast raken over kunstwerken, meedenken in andermans maakproces en het gesprek aangaan over dat alles. Ondertussen blijf ik fotograferen. Dat is een proces dat vaak sluimert en dan weer opvlamt; het laat zich net zo weinig regisseren als de momenten die ik vastleg. Bij de Breitner Academie ben ik lid van de academieraad. Samen met studenten en andere medewerkers hebben we met de academieraad inspraak in het beleid van de Breitner Academie. Daarnaast maak ik ook deel uit van de curriculumcommissie, die verantwoordelijk is voor de inhoud en kwaliteit van studieprogramma.
wypke.jannettewalen@ahk.nl
www.wypke.nl
Roderick Laperdrix | Docent beeldend - 2D
Mijn naam is Roderick Laperdrix. Ik ben docent en kunstenaar. In 2011 rondde ik de bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. en in 2014 de master Fine Art aan het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen. Beide opleidingen rondde ik cum laude af. Mijn specialisatie is 2D (tekenen en schilderen) maar door mijn brede interessegebied ben ik bij meerdere vakken betrokken.
Aldo Kroese | Docent Beeldend
Naast mijn studie beeldende kunst en vormgeving aan Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, heb ik ook een opleiding docent bewegingsonderwijs gevolgd. Beweging is ook terug te zien in mijn beeldend werk. Ik maak voornamelijk ruimtelijk, kinetisch werk: sculpturen en installaties met bestaande objecten die zich ontwikkelen binnen door mij bepaalde kaders. De elementen tijd en toeval spelen hierbij een belangrijke rol. Als docent heb ik lesgegeven in zowel het PO, VO, HBO en bij diverse musea en culturele instellingen. Met name bij FOAM Fotografiemuseum Amsterdam en de Gerrit Rietveld Academie heb ik ruime werkervaring opgedaan. Als bestuurslid van Ateliercomplex De Besturing in Den Haag, waar ook mijn atelier is, geef ik vorm aan het atelierbeheer en ben ik mede-initiator van het talentprogramma Hide Out. Sinds 2013 ben ik als praktijkdocent verbonden aan de Breitner Academie waar ik diverse modules geef. Naast beeldende lessen en stagecoaching geef ik ook projectonderwijs, ben ik betrokken bij ArtechLab en ben ik mede-coördinator van Studio Breitner, de talentklas van de academie voor leerlingen van het voortgezet onderwijs.
Lot Moorrees | Seniordocent 3D, Atelier en Project Primair onderwijs, voorzitter Commissie Internationalisering
Sinds 1997 ben ik als docent verbonden aan de Breitner Academie, nadat ik in 1990 daar zelf was afgestudeerd. Met mijn eerstegraad lesbevoegdheid op zak ben ik naar de Gerrit Rietveld Academie gegaan om me als kunstenaar verder te ontwikkelen. Ik heb daar de opleiding Keramiek gedaan. Daarna heb ik mijn PABO-diploma gehaald en heb ik tien jaar gewerkt als vakleerkracht BeVo in het PO. Ook heb ik keramiekcursussen gegeven aan kinderen en volwassenen bij een volksuniversiteit. Mijn leerlingbereik wat betreft leeftijd is 4 tot 80 jaar. Ik vind het nog steeds enorm leuk om mijn kennis, vaardigheden en ideeën uit te wisselen met de studenten en de groei te zien die ze in de vier jaar opleiding doormaken. Omdat ik dol ben op sieraden heb ik de opleiding tot Goudsmid gevolgd bij de Amsterdamse dependance van de Vakschool Schoonhoven. Naast mijn werk als docent ben ik altijd bezig met uiteenlopende maakprojecten. Dit kan van alles zijn: upcycling, borduren, keramiek, collage, schilderen, naaiwerk, sieraden, prototypen voor multiples en zo verder. Mijn werk is geselecteerd door galeries en musea in en buiten Nederland.
Wafae Ahalouch | Docent 2D
Wafae Ahalouch woont en werkt in Amsterdam. In 2001 studeerde ze af met een tekeningen serie aan de docentenopleiding van de HKU en werd ze aangenomen aan De Ateliers in Amsterdam.
‘Voor mij ging er een nieuwe wereld open van wat men de kunstwereld noemt. Mijn werk ontwikkelde zich in rap tempo door twee jaar de focus op mijn werk te kunnen richten bij De Ateliers. In 2003 won ik met mijn eerste serie schilderijen de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Ik kreeg de smaak te pakken van op een geïsoleerde tijdelijke plek in alle vrijheid en omringt door inspirerende kunstenaars werk te maken. Als docent deel ik graag mijn kennis met de studenten over de verschillende invalshoeken van het werken op het platte vlak en het kunstenaarschap. Wat voor mij heel belangrijk is: nieuwsgierigheid, openheid, doorzettingsvermogen en authenticiteit. Ik vind het geweldig om jonge makers te begeleiden, te inspireren en te motiveren. Ik deel graag mijn vakkennis met mijn studenten'.
Wafae Ahalouch
1978, Tanger, Marokko
www.wafae-ahalouch.com