Verloren Onschuld: Een creatieve bom na het Toeslagenschandaal

dinsdag 14 mei 2024, 19:00 - 21:00 uur
Buurthuis de Bol
Zilverberg 68B
1025 CJ Amsterdam

Toegang: gratis
Inloop: 19:00-19:30
Begin: 19:30
Einde: 21:00
Aanmelden: https://forms.gle/LBi1VhyPasZkyy6V6 

“Hoe kunnen wij onszelf zuiveren van dit gif dat in ons gespoten is?”
Zangeres en actrice Yuli Minguel is gedupeerde van het Toeslagenschandaal. Toen ‘Veilig Thuis’ bij haar in de woonkamer stond, deed ze een belofte aan zichzelf. “Op een dag kom ik terug met een ‘creatieve bom’ om mensen te laten voelen wat hier is gebeurd.” Op 14 mei zullen Yuli Minguel en theatermaker Fenneke Wekker deze creatieve bom met je delen.

Ze werkten beiden aan het stuk Verloren Onschuld, gebaseerd op twintig waargebeurde verhalen van gedupeerden, in samenwerking met het Rotterdams Wijktheater en Ninny Duarte (zelf gedupeerde en woordvoerder van de Volhouders Rotterdam). Yuli en Fenneke zullen op 14 mei delen wat dit stuk en de verhalen hebben gedaan met de gedupeerden, ambtenaren en hulpverleners. Hoe kregen de gedupeerden via theater erkenning?

De avond zal ook gevuld zijn met een eerste preview van Yuli’s SOUL, uit haar rauwe muziektheatervoorstelling VEERKRACHT. Dit is een aangrijpend muzikaal portret van een kwetsbare soul queen, moeder levend met het onleefbare verlies van haar dochter onder druk van ‘veilig thuis’. Ook het lied ‘Strijders - De schaamte voorbij’, dat werd geschreven in samenwerking met de Volhoudersgroep zal Yuli tijdens de bijeenkomst in de Bol zingen.

Deze avond staat in het teken van erkenning van en solidariteit met gedupeerden. Ook in Amsterdam Noord zijn veel gezinnen getroffen. De Bol wil graag een plek zijn waar mensen samen kunnen komen om steun te vinden bij elkaar om dit leed te verwerken en samen sterk te staan tegen een overheid die nog altijd niet haar zaakjes op orde heeft. Buurthuis de Bol staat ervoor open om ook een lokale ‘volhoudersgroep’ te starten als hier behoefte aan is.

 

Dr. Fenneke Wekker 
Na de Amsterdamse Toneelschool te hebben afgerond, heeft Fenneke zich verder ontwikkeld tot toneelschrijver. Vanaf 2006 maakte zij community theater, onder andere in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. In 2010 is zij begonnen met een studie sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daar is zij in 2020 gepromoveerd met haar proefschrift ‘Building Belonging’, over gemeenschapsvorming en solidariteit in grote steden. Sindsdien combineert zij het doen van sociaal-wetenschappelijk onderzoek met het schrijven voor community theater. Daarnaast is Fenneke docent onderzoek bij de master Kunsteducatie, aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

 

Yuli Minguel
Een van de meest open en authentieke soulzangeressen van Nederland die tv-geschiedenis schreef met haar eigenwijze uitspraak: "Ik heb het niet voor jou gedaan" tijdens IDOLS 1.  Afgelopen jaar toerde ze als actrice en gedupeerde van de Toeslagenaffaire met theaterstuk Verloren Onschuld. Letterlijke ervaringen van de Volhouders lotgenoten groep uit Rotterdam zuid. Hoogtepunten in haar carrière zijn o.a. samenwerking met Justin Timberlake, X factor UK, Musical Hair en backing vocals van Mariah Carey.

 

Delen