Joris Luyendijk en Renzo Martens over media en interculturaliteit

Gepubliceerd op

Als onderdeel van het project MediaCultuur organiseert de AHK samen met ArtEZ en de Willem de Kooning Academie een lezingenreeks over media en beeldcultuur: Media Thinking. In de eerste aflevering houdt Joris Luyendijk een lezing over hoe de media een gemanipuleerd beeld van de werkelijkheid geven, en wordt kunstenaar Renzo Martens geïnterviewd over zijn werk.

Het thema van de eerste aflevering van Media Thinking, op donderdag 26 maart in Amsterdam, is Media en interculturaliteit. Joris Luyendijk (journalist en auteur) laat daarin zien dat nieuwsmedia slechts een minuscuul, zwaar gefilterd, vervormd en gemanipuleerd deel van de werkelijkheid tonen. In zijn boek Het zijn net mensen (2006), over zijn werk als correspondent Midden-Oosten, wordt duidelijk hoe hij als journalist ongewild onderdeel werd van een internationale nieuwsmachine.

Aansluitend wordt kunstenaar Renzo Martens over zijn werk geïnterviewd door Bart Rutten, conservator van het Stedelijk Museum. Het werk van Martens roept ongemakkelijke vragen op omdat daarin ethische codes worden doorbroken. Zijn film Enjoy Poverty bijvoorbeeld is een verslag van zijn reis door Congo, waarin hij het werk van westerse hulpverleners aan de kaak stelt en lokale fotografen aanzet om geld te verdienen aan de armoede van de bevolking.

Op donderdag 9 april gaan hiphopjournaliste Myrthe Hilkens en internetjournalist Francisco van Jole in Rotterdam in op het thema Media en lichaam. Op maandag 11 mei tot slot staat in Arnhem het thema Media en de massa centraal, met hoogleraar fotografie Frits Gierstberg en kunstenaar en veejay Arno Coenen als gasten.

Project MediaCultuur
Media Thinking is een initiatief van het project MediaCultuur. Volgens de kunsthogescholen die in dit project participeren, kan (media)kunst een belangrijke rol spelen bij het mediawijs maken van jongeren. Het project genereert lesmateriaal op basis van actuele (media)kunstwerken, laat jongeren kennismaken met mediawijze kunstlessen en biedt het onderwijsveld deskundigheid aan via publicaties en lezingen.

Lezingenreeks Media Thinking

 • donderdag 26 maart 2009, 18.00-20.30 uur: Media en interculturaliteit met Joris Luyendijk en Renzo Martens
  Basisburo, Tolstraat 129, Amsterdam
 • donderdag 9 april 2009, 18.00-20.30 uur: Media en lichaam
  met Myrthe Hilkens en Francisco van Jole
  Willem de Kooning Academie, Wijnhaven 61, Rotterdam
 • maandag 11 mei 2009, 18.00-20.30 uur: Media en de massa
  met Frits Gierstberg en Arno Coenen
  ArtEZ, Oude Kraan 26, Arnhem

Aanmelden
De inschrijving is vol. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Delen