Helmut Dick Artist in Residence met The Genius Loci and Other Invisible Forces

Amsterdam Noord

Gepubliceerd op

Helmut Dick, beeldend kunstenaar en docent aan de Academie voor Beeldende Vorming, organiseert in 2015-2016 als Artist in Residence het programma The Genius Loci and Other Invisible Forces.

Helmut Dick, beeldend kunstenaar en docent aan de Academie voor Beeldende Vorming, organiseert in 2015-2016 als Artist in Residence het programma The Genius Loci and Other Invisible Forces.
Dick onderzoekt in zijn beroepspraktijk vaak de kwaliteiten van specifieke plekken. Ook in deze Artist in Residency heeft hij gekozen voor de verkenning van een omgeving, te weten Amsterdam Noord aan het IJ. De Academie voor Beeldende Vorming en de masteropleidingen van de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) zijn hier gehuisvest  in Grootlab, een voormalig Shell laboratorium, gelegen naast de ADAM toren, filmmuseum Eye en de Tolhuistuin.

Programma The Genius Loci and Other Invisible Forces
Op zoek naar bijzondere locaties, ruimtes en innovatieve werkstrategieën, stelde Dick onderstaand programma samen:

2016 (aanvang 16.15 uur, Overhoeksplein 2, 1031 KS Amsterdam)

2015
Filmvertoning Ausländer Raus van Christof Schlingensieff, Marielle Videler (5 okt.), Wapke Feenstra (2 nov., Matthias Schamp (30 nov.).

Helmut Dick
Dick over zijn onderzoek: ‘De Genius Loci gaan over de typische aard of sfeer van een plaats die een indruk achterlaat. In de oudheid werd daarmee ook de beschermende geest van een bepaald gebied bedoeld; tegenwoordig gebruikt men het om de 'eigenheid' van een locatie te benadrukken. Met de genodigde kunstenaars, experts en studenten zal ik op zoek gaan naar het grote spectrum van mogelijkheden van kunst buiten ateliers, naar onconventionele ‘materialen’ en maatschappelijke energieën in deze buurt in ontwikkeling.’

Helmut Dick (1969, Bonn) studeerde aan de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Na zijn afstuderen, richtte hij zich als beeldend kunstenaar op de beeldhouwkunst en performances. In 2003 werd hij tweemaal genomineerd voor de Prix de Rome en won de basisprijs. Dick is multidisciplinair actief in de openbare ruimte, doceert en exposeert regelmatig, zowel nationaal als internationaal. Zijn fascinatie ligt bij de invloed van het gedachtegoed van bewoners en makers op hun bewuste of onbewuste leefomgevingen. Dick maakt deze zichtbaar of onderdeel van zijn werk.

AIR
Het Artist in Residence (AIR) programma is een stimuleringsprogramma in samenwerking met de verschillende faculteiten van de AHK. Het biedt ruimte om de actuele praktijk in huis te halen en kunstenaars uit te nodigen die het onderwijs en het artistiek beleid aan de hogeschool kunnen bezielen. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van de publicatie ON AIR.

Meer informatie

Verhuizing naar Amsterdam Noord
Artist in Residence-programma blikt terug en vooruit
Artist in Residence nu te gast

Helmut Dick. Foto: Thomas Lenden

Studententour in Amsterdam Noord

Delen