Werk Breitner studenten over chatbots te zien bij VONK in Rotterdam

Gepubliceerd op

Breitner studenten Puck van der Velden en Noortje Valstar maakten voor de minor Digital Arts Waarmee kan ik u van dienst zijn? Dit educatieve werk over chatbots is geselecteerd voor de tentoonstelling van AICON, een initiatief van de Erasmus Universiteit met focus op sociale implicaties van kunstmatige intelligentie (AI).

Waarmee kan ik u van dienst zijn?

Chatbots zijn tegenwoordig de norm als eerste online aanspreekpunt. De chatbots worden gepresenteerd met een menselijke voornaam, waarmee de chatbot gehumaniseerd wordt. 
Maar waarom zou je een computergestuurd programma de illusie van een menselijk karakter geven? Achter de schermen is en blijft de toepassing computergestuurd. Welk effect heeft dat op de gebruiker? Is het duidelijk dat er geen intermenselijke interactie plaatsvindt? Wat staat er in de wet over het gebruik van chatbots, wie bepaalt hoe de bot is vormgegeven, en is een minimale of maximale leeftijdsgrens van de gebruiker wenselijk?

Puck van der Velden en Noortje Valstar zijn derdejaars studenten van de Breitner Academie. Zij ontwikkelden Waarmee kan ik u van dienst zijn? binnen de minor Digital Arts (Un)plugged van de Breitner Academie. Galerie Kallenbach en AICON hebben de studenten begeleid bij de productie.

AICON is een collectief van wetenschappers, studenten, kunstenaars, organisaties en bewoners van de stad Rotterdam. De samenwerking is geïnitieerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam. AICON heeft als doel om op een laagdrempelige manier de sociale implicaties van kunstmatige intelligentie te onderzoeken: hoe kan het gebruik van AI nieuwe mogelijkheden creëren, terwijl de potentiële risico's tot een minimum worden beperkt?

tentoonstelling van AICON LAB
locatie: VONK, in Het Timmerhuis
Halvemaanpassage 90, Rotterdam
wanneer: t/m eind februari 2024

Delen