Rafael van Crimpen nieuwe directeur Academie voor Beeldende Vorming

Gepubliceerd op

Het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Rafael van Crimpen benoemd tot directeur van de Academie voor Beeldende Vorming. Van Crimpen is op dit moment directeur van de Academie Verloskunde Maastricht. Zij volgt Mathilde Zierikzee op, die haar interim-opdracht afrondt.

 

Rafael van Crimpen (1959) is sinds 2009 directeur van de Academie Verloskunde van Zuyd Hogeschool. In deze functie was zij onder andere verantwoordelijk voor de positionering van de Academie na de fusie met Zuyd Hogeschool, de ontwikkeling en implementatie van een nieuw curriculum en het opzetten van een internationaal netwerk. Onder haar leiding scoorde de opleiding meerdere jaren als beste binnen de sector en werd de kwaliteit en het personeelsbeleid van de opleiding als excellent beoordeeld. Van Crimpen is tevens lid van het kwartiermakersteam voor het Centre of Expertise Innovatie zorg en technologie, dat in 2013 werd opgericht.

Van Crimpen over haar overstap naar het kunstonderwijs: 'Het spreekt mij enorm aan dat ik leiding ga geven aan een 130 jaar oud instituut dat docenten aflevert die het fundament leggen van kunst en cultuur in onze samenleving. De maatschappelijke impact van kunst is enorm: het biedt schoonheid, troost en perspectief. Kunst laat ons op een andere manier naar de werkelijkheid kijken. Een moderne samenleving kan niet zonder deze reflectie. En hoe jonger we met kunst in aanraking komen, hoe meer het geworteld is in ons leven en de manier waarop we de wereld om ons heen beschouwen.'

Van Crimpen treedt per 1 september 2014 aan als directeur/kwartiermaker van de Academie voor Beeldende Vorming. Zij zal in de komende periode de kansen voor de opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving samen met het werkveld verkennen, en de opleiding zowel organisatorisch als inhoudelijk verder versterken om een succesvolle toekomst binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten te garanderen. Op de agenda staan verder de verhuizing van de Academie naar het Grootlab in Amsterdam-Noord in 2015 en een midterm review in 2015-2016.

Jet de Ranitz, voorzitter College van Bestuur AHK: 'We zijn verheugd dat wij met Rafael van Crimpen een ervaren manager voor de Academie voor Beeldende Vorming hebben gevonden met een indrukwekkende staat van dienst in de publieke sector en een duidelijk standpunt over het belang van goed kunstonderwijs voor de samenleving. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij de juiste persoon is om de nieuwe koers verder vorm te geven en zie de toekomst van de Academie als deel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten met groot vertrouwen tegemoet.'

Hannie Kortland, docent en lid benoemingsadviescommissie: 'Wij hebben er vertrouwen in dat Rafael van Crimpen samen met het team aan de toekomst van een gezonde Academie zal werken. Ze is daadkrachtig, ervaren in leiderschap en helder in de communicatie, en heeft affiniteit met zowel het onderwijs als de kunsten.'

Delen