Naar inhoud
 

Meld je aan voor een online intake/informatiegesprek

klik hier

 

Meld je aan voor On The Movie

klik hier

 

Bekijk de brochure van On The Movie

klik hier

On The Movie | post hbo leergang filmeducatie

Ontwikkel jezelf tot bevlogen filmdocent & leer de taal van film vloeiend spreken, maken en doceren tijdens de post-hbo leergang filmeducatie.

Van TikTok tot arthouse, van Luckty TV tot video-installatie en van speelfilm tot virtual reality. Film kleurt onze blik op de wereld en is een krachtig middel om verbeelding vorm te geven en verhalen te delen met de wereld. In deze jaaropleiding bundelen de Breitner Academie, het Netwerk Filmeducatie (Eye) en de Nederlandse Filmacademie hun krachten om bekwame filmdocenten op te leiden.

Info On The Movie | post hbo leergang filmeducatie
Doelgroepbevoegde docenten primair- en voortgezet onderwijs en mbo
Periodestudiejaar 2022-2023, start 14 september 2022
Lesdagwoensdag 10.00 tot 17.00 uur
Studielast2 dagen per week (1 dag les, 1 dag zelfstudie en implementatie)
Kosten€ 2300,-
LocatiesBreitner, EYE, Filmacademie

On The Movie: opleiding in het kort
Tijdens de opleiding krijg je les van professionals uit het werkveld: filmmakers, filmanalysedocenten, kunstdocenten en vakdidactici. De opleiding is praktijkgericht. Je leert filmmaken en past het geleerde direct toe in je eigen werkpraktijk. Je krijgt inzicht in de werkwijze van ervaren po- en vo-filmdocenten en ontdekt het buitenschoolse educatieve speelveld van culturele instellingen, filmtheaters en festivals. 

On The Movie: didactische uitgangspunten
De opleiding is gestoeld op de ‘zes big ideas’ van film en de leerlijn Film van het Netwerk Filmeducatie. Het didactisch uitgangspunt van het curriculum is het model van Authentieke Kunsteducatie: het onderwijs is afgeleid uit activiteiten van filmprofessionals en zoekt aansluiting bij de kennis en interesses van leerlingen. Je ontwikkelt eigenzinnige opdrachten die ruimte bieden aan eigen initiatief en aanzetten tot onderzoek en experiment. Je bekwaamt je in het werken met laagdrempelige film- en montagetechnologie die direct inzetbaar is in de klas. Je krijgt inzicht in de manier waarop je leerlingen kan begeleiden gedurende het filmproces, van research tot teamwork, van idee tot vertoning. Klik hier voor de brochure.

Certificaat
Bij het afronden van de opleiding ontvang je een certificaat waarmee je aan kunt tonen dat je bekwaam filmdocent bent (let op: dit is iets anders dan een lesbevoegdheid). Deze nieuwe opleiding doorloopt momenteel de registratieprocedure van het CPION, Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland. 

Intake gesprekken: meld je aan voor een online informatie- of intakegesprek
De leergang is toegankelijk voor bevoegde docenten in primair, voortgezet of mbo-onderwijs. Je hoeft geen voorkennis te hebben van filmmaken en filmanalyse. Wel moet je een educatieve werkplek hebben waar je je inzichten kunt toepassen. Dit kan ook een stageplek zijn. Tijdens een intakegesprek spreken we over je leervraag, je intentie een creatief proces te omarmen en de manier waarop je opgedane inzichten zelfstandig zou willen vertalen naar je eigen doelgroep en onderwijspraktijk. Je kunt hier een afspraak maken voor een online informatie- of intakegesprek. Je kunt je daarna hier aanmelden voor de opleiding. De opleiding is bijna vol dus wacht niet te lang met aanmelden als je in studiejaar 22/23 mee wilt doen. Heb je vragen? Neem dan contact op met: katya.borisova@ahk.nl.

Benodigheden
Artikelen en lesmateriaal worden digitaal beschikbaar gesteld. Voor het maken van films zijn een laptop, smartphone of tablet nodig. Aanschaf van apparatuur en software is niet vereist, maar we denken hierin graag met je mee als jouw filmideeën of je lesplannen hierom vragen. Eventuele museum/filmbezoeken zijn niet bij het cursusgeld inbegrepen.

Financiering
Voor de financiering kan er mogelijk een aanvraag gedaan worden voor een STAP subsidie. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van deze subsidie. Vanwege de grote interesse in de subsidie kun je er helaas niet vanuit gaan dat je de subsidie ook daadwerkelijk krijgt dus hou daar rekening mee.
Daarnaast kun je ook subsidie aanvragen bij de PPO, het programma Permanente Professionele Ontwikkeling, ook wel Werktuig PPO genoemd. Heb je vragen over de financiering? Neem dan contact op met: katya.borisova@ahk.nl. 

Coördinator Meldrid Ibrahim ontdekte de kracht van filmmaken tijdens haar opleiding tot kunstdocent. Film bood de mogelijkheid om de echte wereld in te gaan, buiten de muren van het schoolgebouw. Jarenlang werkte ze als gastdocent voor Stichting De Frisse Blik, Cinekid en Foam en zag ze dat jongeren door film hun eigen stem kunnen laten horen. Ze ontwikkelde lessen en leerlijnen waarin een kritische blik centraal stond. Nu is zij als docent verbonden aan de Breitner Academie en is zij samen met Wypke Janette Walen de ontwikkelaar en het aanspreekpunt van deze jaaropleiding.

Coördinator Wypke Jannette Walen werkte tijdens haar studie aan het Sandberg Instituut (master of fine arts) als docent bij fotografiemuseum Foam. Ze heeft er tien jaar lang alle tentoonstellingen uitgeplozen voor workshops en rondleidingen en ontdekte het plezier in de wisselwerking tussen kijken en vertellen, tussen het gesprek met publiek en haar eigen gedachten en tussen de inkijk in andermans foto’s en haar eigen maakwens. Dit vond ze zo leuk dat ze inmiddels al jaren lesgeeft aan de Breitner Academie, waar ze studenten aanzet om al makend hun eigen fascinaties te onderzoeken.

Wil je meer weten over deze jaaropleiding? Neem contact op met: Katya.Borisova@ahk.nl. Interesse in de jaaropleiding? Je kunt hier een afspraak maken voor een online informatie- of intakegesprek.

 

Delen
 

Meld je aan voor een online intake/informatiegesprek

klik hier

 

Meld je aan voor On The Movie

klik hier

 

Bekijk de brochure van On The Movie

klik hier