Over het water

Amsterdam Noord is ook Amsterdam!

Mijn inspiratie komt voort uit het concertgemaal in Amsterdam Noord. Via het gemaal kwam het idee om met water te werken. Door onze studiereis naar Istanbul heb ik contacten gelegd met de AHK dans, waardoor de wens om een samenwerking aan te gaan begon te kriebelen. Een dansvoorstelling leek mij een enorme uitdaging om op te zetten. Door de golfbreker van Amsterdam Marina te ontdekken werd ik razend enthousiast om hier een dans uit te voeren. 

De omgeving

Ik ben een samenwerking aangegaan met Amsterdam Marina. Zij zijn de eigenaren van de golfbreker waar de dans is uitgevoerd. De golfbreker breekt het water tussen de rivier het IJ en de jachthaven van Amsterdam Marina zodat de boten rustig kunnen liggen. Het is dus letterlijk een splitsing in het water tussen Amsterdam Noord en Amsterdam Centrum. Aan de jachthaven zit het restaurant Loetje aan ’t IJ. Dit restaurant heeft uitzicht op de golfbreker. Ik heb mijn filmpresentatie laten zien in de ‘Bakboordzaal’ van Loetje aan ’t IJ. Ik ben erg dankbaar over mijn samenwerking met deze twee bedrijven, zij hebben mij enorm geholpen met het waarmaken van een succesvol project. 

De totstandkoming en het resultaat

Er is een beeldschone dans neergezet door de lieftallige Eva Croes op de golfbreker van Amsterdam Marina. Eva representeert via haar dans de kracht van Amsterdam Noord. Amsterdam Noord wordt niet door iedereen gewaardeerd. Regelmatig wordt gezegd dat Noord geen Amsterdam is! Echter laat Amsterdam Noord van zich horen via deze dans. Amsterdam Noord is ook Amsterdam in al haar (opkomende) glorie, gratie en kracht.

De dans is een filmpresentatie die gepresenteerd is in de ‘Bakboordzaal’ van restaurant het Loetje aan ’t IJ. Het Loetje heeft uitzicht over de golfbreker en dus de rivier het IJ. In de avondschemer kon men de filmpresentatie komen bekijken. De presentatie had voor mij de perfecte sfeer: de avondschemer, kaarsjes aan, zicht over het IJ en de jachthaven. Men kon helemaal verdwijnen binnen deze rustige, maar tegelijkertijd krachtige sfeer. Ik ben erg dankbaar voor mijn samenwerking met Eva Croes, Amsterdam Marina en het Loetje aan ’t IJ. 

Elle Bauchant
Uitvoerdatum: 10 juni 2016
Locatie: Loetje aan ’t IJ, 1033 RA Amsterdam

Delen