Stopmotion

Stopmotion film op de ramen van het gemaal

Een houtskool stopmotionfilm die de sfeer van het gemaal weergeeft in artistiek beeld en geluid.  Dit project is tot stand gekomen in een prachtig gebouwtje aan een dijk genaamd ‘Het concertgemaal’. Een plek met karakter. Enorme verroeste gemalen, afgebladerde muren, drie meter hoge ramen en een prachtige akoestiek. De sfeer van het gemaal sprak mij heel erg aan. Ik wilde het gemaal weer tot leven brengen door een houtskool stopmotion film te maken die op de ramen van het gemaal werden geprojecteerd. Ik wilde de beelden van de film heel rauw houden met houtskool vegen en harde lijnen, zodat het goed tot zijn recht kwam in het gemaal. In de stopmotion beelden die elkaar opvolgde speelde ik met het laag water en hoog waterniveau en het constante van een machine. De beelden wilde ik versterken met zelf opgenomen geluiden. Door de akoestiek en de sfeer van het gemaal werd de film een geheel.  

De omgeving

Het concertgemaal is gevestigd aan de Landsmeerdijk. Het gebouw is gerenoveerd en is nu beschikbaar als werkplek voor creatieve ondernemers uit de omgeving. Naast de werkplekken bied het gemaal een podium voor muzikanten en klassieke muziekliefhebbers van Amsterdam Noord.  Ook kunnen er op afspraak vergaderingen gehouden worden. Het gemaal is eigendom van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en heeft samen met Bureau Broedplaatsen en Stadsdeel Noord het gebouw gerenoveerd naar een plek voor ondernemers en musici. 

De totstandkoming en het resultaat

In een geïmproviseerd studiootje met een kamerlamp, spot en een omgekeerd beeldscherm ging ik aan de slag. Binnen de contouren van de ramen die ik had opgemeten en getekend, begon ik met de eerste foto. Vanuit een bron ontstond er een waterbubbel die uitspatte tot een regen van water. De stopmotion ging vooral op gevoel met de gedachte van de functie van het gemaal in mijn achterhoofd: water, ritme, waterniveau, gemalen.

Uiteindelijk is er een sferisch beeld ontstaan waar het publiek verrast op reageerde. Het publiek reageerde positief met kreten als 'WAUW' en 'WOW'. Ook staken een paar armen met mobieltjes de lucht in om foto's en filmpjes te maken. Ondanks dat de projectie af en toe overheld kreeg ik een enorm applaus en kwamen er enthousiast reacties na de voorstelling. Het was een mooie, gezellige en intieme avond met een verrassende afsluiting. Het was een stresvolle maar ook enorm leerzaam en dat met een succesvol resultaat!

Myra Emmen Riedel
Uitvoerdatum: 21 mei 2016
Locatie: Landsmeerdijk 213, 1035 PV Amsterdam

Delen